18 Mayıs 2012 Cuma

 BM açıkladı: Dünyada 852 milyon insan açlık sınırında yaşıyor... Her yıl 5 milyon çocuk açlıktan ölüyor 09.12.2004 Net Haber

Dünyada açlık çekenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre, dünyada 852 milyon insan açlık sınırında yaşıyor ve her yıl 5 milyon çocuk beslenme yetersizliğinden ölüyor.


İHA - BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre açlık, sadece insani sefalete neden olmuyor, aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler için ekonomik külfet de getiriyor. Rapora göre, açlığa karşı etkin şekilde mücadelenin en önemli koşullarından biri barış. Çünkü, savaş veya iç savaş yaşanan bölgelerde açlık çekenlerin ve yetersiz beslenen insanların sayısında artış gözleniyor. BM Tarım ve Gıda Örgütü'nün hazırladığı rapora göre, geçtiğimiz 2 yıl içinde günlük besin ihtiyacını gideremeyenlerin sayısı 18 milyon daha arttı. Ancak açlıkla mücadelede kararlı olan örgüt, 1992 yılında belirlediği hedefler doğrultusunda, 2015 yılına kadar dünya üzerinde açlık çekenlerin sayısını yarıya indimeyi hedefliyor.


Raporda, savaş ve iç savaşın kronik açlık ve beslenme yetersizliğine yol açan ana sebepler olduğu belirtiliyor ve Afganistan, Irak, bir zamanlar iç savaş yaşanan Angola'nın, beslenme sorunun giderek arttığı ülkeler olduğu belirtiliyor. Ancak ümit verici gelişmeler olduğuna da dikkat çekiliyor. Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre, 30 ülkenin durumu iyiye gidiyor ve bu ülkelerde açlık çekenlerin sayısı yüzde 25 düşüş gösterdi.

Resim yazısı ekle

               açlıktan annesinii derisini koparmak bebekten bi kare

Bu ülkelerin içinde Gana, Vietnam, Kongo Cumhuriyeti ve Peru'nun da bulunduğunu belirten Hean, bunun nedenlerini de, "Bu ülkelerin ortak özelliği nedir? Birincisi barış ya da diğer ülkelere göre çok daha az çatışma yaşanması. İkincisi de tarıma dayalı ekonomik büyüme. Ayrıca bu ülkeler dünya ticaretine entegre olmuşlar ve açık bir ekonomi politikası uyguluyorlar" şeklinde ifade ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder